Een slaaptrainer is een handig hulpmiddel om in huis te halen, zodat jouw kleintje een gestructureerd slaapritme aan zal leren. Kinderen hebben nog geen tijdsbesef en zullen daarom op de meest random tijden uit hun bedje komen. Vandaar dat wij dit blog hebben geschreven, waarin jij alles te weten komt over de slaapwekker.
In dit artikel nemen wij je mee in de beste slaaptrainer van 2025. Ook nemen wij je mee in wat het precies is, waar je op moet letten bij het kopen van een slaapwekker en waarom je het precies nodig hebt.
We sluiten af met vanaf welke leeftijd je dit item kan gebruiken en waarmee je rekening dient te houden, als je dit product wilt schoonmaken. Veel leesplezier en vragen zien we graag terug in de comments onderaan de pagina!
De beste slaaptrainer van 2025
Wanneer wij producten onderzoeken, houden we standaard rekening met een aantal punten. Je kan hierbij denken aan de prijs, kwaliteit, voor- en nadelen, reviews van andere mensen en populariteit.
Door naar deze punten te kijken, zijn wij ervan overtuigd dat we jou de beste slaaptrainers kunnen laten zien en dat jij de beste keuze voor jezelf kan maken.
We nemen je hieronder mee in de beste slaaptrainer van 2025, waarbij de prijs oploopt van laag naar hoog! Welk product kies jij voor jouw kleintje uit?
Goed om even aan te geven: onderstaande producten zijn vaak in verschillende kleuren, vormen en designs te verkrijgen. Klik hiervoor even op “Controleer prijs”, om het juiste product voor jouw kind te vinden.















Beste slaaptrainer kopen? Ontdek onze top 4
Na het zien van bovenstaande producten, heb je (hopelijk) al een keuze kunnen maken. Is dat nog niet het geval? Bekijk dan hieronder de top 4, op basis van reviews en ervaringen van andere mensen!
Bij ieder product vermelden we ook een voorbeeld van een review. Op die manier kan jij een product kiezen dat zichzelf al bewezen heeft én dat andere gezinnen ook top vinden. Een betere slaaptrainer wekker ga je dus bijna niet vinden.
Beste slaaptrainer van Zazu
Het eerste product in onze top vier is de Zazu slaaptrainer. Deze kinderwekker slaaptrainer krijgt momenteel 4 uit 5 sterren en meer dan 630 reviews op bol.com. Hiermee is dit één van de meest populaire producten.
Als je gaat voor deze slaaptrainer van Zazu, kan je uit diverse kleuren en combi-pakketten kiezen. Je kan de Zazu Sam slaaptrainer op 2 manieren instellen. Dit is op een specifiek tijdstip of na een bepaald aantal minuten, wat handig is voor middagdutjes.
Door middel van kleuren wordt er een bepaald iets aangegeven. De groene kleur geeft aan dat je kind nog in bed moet blijven liggen en moet wachten totdat Sam de slaaptrainer zijn ogen open doet. Zodra je kind op mag staan, opent Sam zijn ogen, het scherm kleurt wit en er verschijnt een zon op het scherm. Het tijdstip waarop dit gebeurd kun je natuurlijk zelf instellen.
Slaaptrainer Sam heeft ook een alarm, die je volledig zelf kan instellen. Als laatste heeft dit item een LCD scherm, dat tevens kan dienen als nachtlampje. Wat wil je nog meer?
super ding!!!! M’n dochter van 2 roept nu pas netjes als Sammie zijn ogen open doet! Ze blijft er netjes vanaf! Lichtje gaat op tijd uit. Ze wordt niet wakker als zijn ogen open gaan! Heel handig! Echt een aanrader!!!
Madeleine1983
Slaapwekker van Kidsleep
Het tweede product in onze top vier is de Slaapwekker van Kidsleep. Deze kinderwekker slaaptrainer krijgt momenteel 4,2 uit 5 sterren en meer dan 205 reviews op bol.com.
De slaaptrainer van Kidsleep is verkrijgbaar in 3 verschillende varianten. Daarbij werkt dit item heel makkelijk: de slaapwekker heeft 2 plaatjes, een figuurtje dat buiten aan het wandelen is en een figuurtje dat in bed ligt te slapen.
Afhankelijk van de instellingen brandt er een lampje achter één van de plaatjes. Als je kind wakker wordt hoeft hij/zij alleen maar naar de slaapwekker te kijken om te kijken welk plaatje verlicht is. Zo weet je kind meteen of het al tijd is om uit bed te komen.
Het lampje in deze Kidsleep slaaptrainer werkt als nachtlampje, omdat het de hele nacht aan blijft staan. Tevens kan deze slaaptrainer ook als wekker worden gebruikt, met of zonder geluid. Meer heb je niet nodig toch?
Sinds we deze slaaptrainer hebben slaapt onze zoon veel beter en rustiger, als hij wakker wordt kijkt hij eerst of het konijntje al in de wakker stand staat en dan pas roept hij dat hij wakker is, waar hij eerst geen idee had of het al dag of nacht was weet hij nu dat hij moet wachten tot de nachtstand uit is, perfect ook voor onze nachtrust!
Chefkokkie
Zazu pinguin slaapwekker
Het derde product in onze top vier is de Zazu pinguin slaapwekker. Dit product krijgt momenteel 3,7 uit 5 sterren en meer dan 120 reviews op bol.com.
Deze pinguin slaapwekker van Zazu is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren. Voor ieder wat wils dus! Dit item is voorzien van 3 verschillende functies. Zo kan het gebruikt worden als nachtlampje, dat de hele nacht aan kan staan of getimed kan worden. Hierbij kan je kiezen uit 4 kleuren
De slaaptrainer functie zorgt ervoor dat je kindje weet wanneer het tijd is om op te staan. Heeft het een oranje kleur, dan is het nog iets te vroeg om uit bed te komen. Licht het groen op, dan is het tijd om op te staan.
Ook kan je het gebruiken als speaker. Koppel de slaapwekker aan je telefoon of tablet en laat je kindje genieten van leuke vertelverhaaltjes, vrolijke liedjes of lieve slaap deuntjes. Erg leuk als je het ons vraagt!
Goed ding, precies als het ding groen wordt begint m’n zoontje van net 3 me te roepen. Daarvoor begon hij vaak al een uur eerder en wist hij niet wanneer hij er uit mocht.
emked
Alecto slaaptrainer
Het vierde product in onze top vier is de Alecto slaaptrainer. Dit product krijgt momenteel 4 uit 5 sterren en meer dan 135 reviews op bol.com.
Bij de slaapwekker van Alecto heb je de keuze uit diverse designs, waarbij de wijzerplaat in verschillende plaatjes van dieren of zonder dieren komt. Door middel van kleuren leert jouw kleintje wanneer het tijd wordt om uit bed te gaan.
Deze slaapwekker heeft ’s nachts een blauwe kleur en laat een maantje zien. Dit is voor je kind een teken dat hij nog in bed moet blijven liggen. Is de tijd bereikt die je hebt ingesteld? Dan springt de slaaptrainer naar een oranje scherm, waarin een zonnetje te zien is en is het tijd om uit bed te komen.
Tevens is de helderheid van het scherm in 7 standen in te stellen. Je gebruikt hem dus ook als een nachtlampje mocht je dat willen. Ook kan je dit item als wekker met alarm gebruiken.
Leuk in vormgeving. Geeft niet te veel licht naast het bed. En er zijn veel opties voor het gebruik. Waardoor we hem nu op een kleuterstand kunnen instellen zonder klok maar zodra ons kind klok kan lezen kun je die ook instellen.
Ilserosa
Zit de slaapwekker van je kleintje niet in bovenstaande lijst? Neem dan hier even een kijkje bij Bol.com, waar ze meer dan 180 verschillende slaaptrainers op voorraad hebben!
Waarom luisteren naar ons?
Tijdens het zoeken naar de beste slaaptrainer, hebben wij de allerbeste producten onder de loep genomen. Letterlijk honderden reviews zijn doorgenomen, waarbij we naar zowel de positieve als negatieve reviews hebben gekeken. Hierbij kijken wij onder andere naar de volgende punten:
- Prijs van het product
- Aantal reviews van kopers
- Hoogte van de beoordeling
- Kwaliteit aan de hand van de reviews
- Features en mogelijkheden die het product kan bieden
Door dit op deze manier aan te pakken, konden wij een mooie lijst van goede producten samenstellen. Op die manier kan jij de beste slaaptrainer kind voor jouw situatie vinden.
Wat is een slaaptrainer?
Als het goed is heb je, na het zien van de bovenstaande producten, een goed idee van wat een slaaptrainer is. Mocht dat niet zo zijn, leggen wij het je graag nog een keer uit.
Elke ouder van een jong kind kent het probleem: je peuter wordt veel te vroeg wakker en staat ’s morgens om zes uur vol energie aan je bed. Anderzijds is het vaak moeilijk om je peuter ’s avonds duidelijk te maken dat het hoog tijd wordt om te gaan slapen.
Een slaaptrainer is een handig hulpmiddel om jonge kinderen een gewenst slaappatroon aan te leren. Het apparaatje is verkrijgbaar in allerlei leuke gedaanten die aansluiten bij de leefwereld van een peuter: een schattige pinguïn, een konijn, een schaapje, een grappige klok enzovoort.
Een slaapwekker straalt meestal een zacht licht uit, waarvan de kleur aangeeft of het tijd is om te gaan slapen of om op te staan. Sommige slaaptrainers maken met open of gesloten oogjes duidelijk of de peuter al uit bed mag of niet.
De meeste slaaptrainers geven ook de juiste tijd aan met wijzers of cijfers. Dit is handig om oudere kinderen vertrouwd te maken met het lezen van een klok.
Sommige slaapwekkers laten een muziekje horen en kunnen gebruikt worden als nachtlampje of leeslampje. Een slaaptrainer is dus ideaal om jouw peuter een gewenst dag- en nachtritme aan te leren.
Een slaaptrainer voor je kind uitkiezen kan best lastig zijn, want je hebt de keuze uit veel verschillende merken, soorten, vormen en kleuren. Het is daarom belangrijk om goed onderzoek te doen naar het juiste product. Met dit artikel proberen we jou een duwtje in de juiste richting te geven.
Waarom zou je dan een slaaptrainer moeten kopen en welke eventuele voordelen brengt dit met zich mee? Daar staan we in de volgende alinea even bij stil.

Waarom een slaaptrainer kopen?
Nu je weet wat een slaaptrainer is én welke de beste zijn, is het belangrijk om te kijken naar de diverse redenen wanneer je dit product zou moeten kopen.
Dit is namelijk niet een product wat je zomaar even in huis haalt. Vandaar wat wij je graag meenemen in wanneer je dit product zou moeten kopen.
Neem daarom onderstaande redenen goed door, zodat jij voor jezelf kan bepalen welke reden het meest op jouw situatie van toepassing is. Het gebruik van een slaaptrainer biedt heel wat voordelen, zoals je gaat ontdekken, zowel voor jouw peuter als voor jezelf.
Leert jouw kind op tijd op te staan
De eerste reden waarom ouders een slaaptrainer voor hun kind kopen, is meteen ook een hele belangrijke. Jouw peuter, die nog geen klok kan lezen en vrijwel geen tijdsbesef bezit, denkt simpelweg dat het tijd is om op te staan wanneer hij of zij wakker wordt. Ook al is dat om vijf uur ’s ochtends.
Een slaaptrainer maakt jouw kindje op een visuele manier duidelijk dat het op dat moment nog veel te vroeg is om al aan de dag te beginnen. Maar er zijn meer voordelen!
Ook perfect als jouw kind niet wilt gaan slapen
Een ander bijkomend voordeel van het hebben van een slaap trainer, is dat het niet alleen een wekhulp is, maar ook een slaaphulp. Voor een kind dat ’s avonds niet graag naar bed wil, geeft de slaaptrainer met kleuren en geluiden op een begrijpelijke manier aan dat het hoog tijd wordt om onder de wol te kruipen.
Een slaapwekker met een aantrekkelijk design en een leuk muziekje vormt ongetwijfeld een extra motivatie voor jouw peuter om op tijd te gaan slapen en lang genoeg in bed te blijven liggen.
Ontwikkel het juiste slaappatroon
We hebben het eerder al benoemd, maar doordat jouw kleintje op tijd gaat slapen én niet te vroeg wakker zal worden, zal jouw kind op deze manier een gewenst slaappatroon ontwikkelen.
Jouw kleintje krijgt een beter besef van de tijd en leert het onderscheid te maken tussen dag en nacht. De nachtrust van zowel jouw kind als jezelf kan enorm verbeteren, dankzij een slaaptrainer!
Erg handige features
Bij kinderen die al wat ouder worden, is een toestelletje met wijzers of cijfers een goede hulp om de klok te leren lezen. Als er ook een alarm afgaat, wanneer het tijd is om op te staan, raakt jouw kind vertrouwd met het gebruik van een gewone wekker.
Slaaptrainers die uitgerust zijn met een nachtlampje zijn extra handig bij kleintjes die bang zijn in het donker en bij wie een lichtje moet blijven branden in de kamer.
Voor ieder kindje een geschikte slaaptrainer
Het laatste voordeel van het kopen van een slaaptrainer, is dat je de keuze hebt uit veel verschillende producten. Je hebt bovenaan dit artikel al de allerbeste items kunnen vinden, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer producten waaruit je zou kunnen kiezen.
Dankzij dit grote aanbod is de kans groot dat je een product vindt wat precies bij jouw wensen aansluit én dat precies bij jouw kindje past. Met dit artikel proberen wij je simpelweg een duwtje in de juiste richting te geven
Al met al meer dan genoeg redenen en momenten waarop je een slaapwekker zou kunnen kopen. Maar waar moet je dan rekening mee houden, wanneer je dit product gaat kopen? Lees snel verder, want daar ga je in de volgende alinea allemaal achter komen.

Slaaptrainer kopen? Houd hier rekening mee
Wanneer jij de beste slaaptrainer gaat kopen, is het belangrijk dat je dit afstemt op jouw eigen behoeftes en op wat jouw kleintje op dat moment nodig heeft.
Niet iedereen vindt elke functionaliteit even belangrijk. Daarom is het belangrijk om te weten waar je allemaal op kan letten. Wij hebben de belangrijkste functies waar je op kan letten, hieronder opgesomd.
Welke functies zitten er op de slaapwekker
Een van de eerste punten waarmee je rekening dient te houden, is het aantal functies dat de slaaptrainer heeft. Waar het ene product is voorzien van een klokje, verschillende lichtjes, een wekker en verschillende slaapgeluiden, kan het andere product bijvoorbeeld voorzien zijn van alleen een wake up lampje, een kamerthermometer en een allerlei melodieën.
Instelbare wektijden
Nog een ander belangrijk punt om naar te kijken, is hoeveel wektijden je in kan stellen. Een slaaptrainer die een wektoon geeft als het tijd is om op te staan, bereidt je kind voor op het gebruik van een gewone wekker.
Het is dus heel handig als je verschillende wektijden kunt instellen voor gewone weekdagen én voor het weekend. Veel ouders willen tijdens het weekend wat langer uit kunnen slapen.
Bij sommige slaapwekkers kun je bovendien tijden instellen voor middagdutjes. Ga na of het toestelletje op een gemakkelijke en intuïtieve manier ingesteld kan worden. Niemand wil graag een kwartier of langer bezig zijn met het instellen van wektijden en slaaptijden.
Met of zonder kinderslot
Wanneer je diverse zaken hebt ingesteld, wil je niet dat jouw kleintje deze instellingen gaat lopen aanpassen. Het kan daarom voor jou belangrijk zijn om te kijken of de slaap trainer een kinderslot heeft. Niet ieder product zal dit hebben, maar je kan dit ophalen uit de productomschrijving.
Stevigheid
De robuustheid van de slaaptrainer speelt ook een belangrijke rol. Slaaptrainers die op het nachtkastje van een kind staan, belanden wel eens op de grond. Het is niet de bedoeling dat het apparaat al bij de lichtste schok defect raakt.
Controleer daarom de reviews van anderen om te kijken of iemand hier slechte ervaringen mee heeft.
Vormgeving en design
Naast de bovengenoemde punten, wil je ook rekening houden met de vormgeving en het design van de slaaptrainer. Hiermee bedoelen we vooral hoe het product eruit ziet, welke kleuren het heeft, de vorm en de prints die je erop kan vinden.
Qua design heb je de keuze uit een enorm aantal vormen. Dit loopt uiteen van pinguïns en schaapjes tot bekende figuurtjes als Bumba en Nijntje. Je kiest uiteraard een design dat jouw kind aanspreekt. Als je een apparaatje vindt in de vorm van het favoriete dier van jouw peuter, dan is dat mooi meegenomen.
Reviews van andere mensen
Bij het doen van productonderzoek, is het belangrijk om te kijken naar de ervaringen die andere mensen hebben met het product. Check ook zeker of deze ervaringen eerlijk/gegrond zijn, voordat je een product besteld.
Laat je dus ook zeker informeren door de ervaringen die anderen met bepaalde producten hebben. Vaak hebben deze mensen het product al getest, waardoor je makkelijk de voor- en nadelen kan bekijken en kan beoordelen.
Producten met slechte reviews of lage scores wil je dan het beste vermijden, zodat je alleen de allerbeste producten voor jouw kind aanschaft.
Prijs van de slaaptrainer
Als laatste is het belangrijk dat je de juiste kwaliteit kiest en de prijs die daarbij hoort. Sommige mensen vinden het niet erg om een tientje meer of minder te betalen, maar niet iedereen heeft dat ervoor over.
De prijs van een slaapwekker begint vanaf zo’n €15 en kan oplopen tot ongeveer €100, voor als je het beste van het beste wilt hebben. Het is belangrijk om de prijs af te zetten tegenover de eigenschappen en kwaliteit, zodat je de beste waarde voor je geld krijgt. Houd er rekening mee dat jouw budget dus tussen deze twee bedragen zal moeten zitten. Houd er dus rekening mee dat jouw budget tussen deze twee bedragen in zal moeten zitten, wanneer je dit product gaat kopen. Laten we nu verder gaan met hoe je een slaaptrainer het beste kunt gebruiken.

Hoe gebruik je een slaaptrainer?
Wanneer je de beste slaaptrainer voor jouw kind in huis hebt gehaald, is het natuurlijk fijn om te weten hoe je dit product op de beste manier kunt gebruiken.
Dit is echter wel afhankelijk van welke slaapwekker jij gekocht hebt. Vandaar dat wij allereerst willen adviseren om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. Dan weet je zeker dat je het product op de juiste manier gebruikt.
Onderstaande uitleg is dan ook een globale uitleg voor mensen die nog geen slaaptrainer hebben, maar wel meer over de werking willen weten.
Het vergt allereerst wel wat inspanning en doorzettingsvermogen om jouw peuter het verband te leren begrijpen tussen de kleuren en het muziekje van een slaapwekker en het tijdstip om op te staan of te gaan slapen.
Gebruik de slaapwekker consequent
Gebruik de slaap trainer daarom consequent elke dag: je kind moet er immers goed aan wennen. Zet het toestel op een plaats waar jouw kleintje hem duidelijk kan zien, maar niet kan aanraken of vastnemen.
Een goede raad: leg in het begin de lat niet te hoog voor je kind! Raak niet te snel ontmoedigd als jouw kind nog te vroeg uit bed komt. Rome is immers ook niet in één dag gebouwd. Zoiets heeft tijd nodig.
Je werkt het best met een goed uitgekiend stappenplan. Is je kind meestal al om zes uur ’s morgens wakker? Stel de wektijd van het apparaat dan in om tien over zes en vertel jouw kind om in bed te blijven liggen tot dat tijdstip. Blijf oefenen tot dit op de duur goed lukt.
Daarna stel je de wektijd systematisch tien minuten later in, tot je het gewenste tijdstip van opstaan hebt bereikt. Schenk er niet te veel aandacht aan als je kind een keertje te vroeg uit bed komt (word zeker niet boos), maar beloon je peuter uitdrukkelijk als hij of zij lang genoeg blijft slapen. Volhouden is ook in dit geval de boodschap.
Oké, je weet nu bijna alles wat je moet weten over de slaaptrainer. We hebben het alleen nog niet gehad over vanaf wanneer joue kindje dit item kan gaan gebruiken. Daarom dat wij in de volgende alinea hier dieper op ingaan. Lees snel verder.

Vanaf wanneer kan je een slaapwekker gebruiken?
Om met een slaaptrainer te werken, is het nodig dat je kind oud genoeg is om verbanden te kunnen leggen. Je peuter moet de kleur en/of het geluid van een slaapwekker kunnen associëren met opstaan of gaan slapen. Volgens de meeste specialisten moet een kind hiervoor gemiddeld twee jaar oud zijn.
In de praktijk blijkt echter dat sommige peuters van 18 maanden ook al de signalen van een slaaptrainer juist interpreteren. Vanaf de leeftijd van 18 maanden kun je als ouder proberen om te beginnen met een slaaptrainer.
Blijkt dat jouw kindje nog niet de nodige verbanden kan leggen, dan wacht je nog een aantal maanden. Hoe ouder het kind wordt, hoe beter het tijdsbesef zich ontwikkelt.
Als je slaaptrainer ook is uitgerust met een klok met wijzers, raakt je kind spelenderwijze vertrouwd met de klok vanaf de leeftijd van ongeveer vijf jaar. Zo kan een goede slaaptrainer de voorloper zijn van een volwaardige wekker voor een kind in de lagere school.















We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met het maken van de juiste keuze. Graag horen we welke slaaptrainer kind jij hebt gekocht, in de reacties onderaan deze pagina. Mocht je bepaalde vragen en/of opmerkingen hebben, dan horen we die ook graag hieronder. We komen graag met je in contact.